Анна Лаєвська: «У Києві сформовано великий запас земельних ділянок під будівництво житла»

Анна Лаєвська: «У Києві сформовано великий запас земельних ділянок під будівництво житла»
26.04.2017

У Києві сформовано великий портфель перспективних земельних ділянок під житлове будівництво. Про це в ефірі телеканалу RTI повідомила Анна Лаєвська, заступник комерційного директора компанії «Інтергал-Буд».

Експерт оцінила потенціал будівництва у Києві в 5 млн кв. м нового житла у період з 2017 по 2022 рік.

На її думку, в найближчі 5 років девелоперські компанії отримають реальну можливість збудувати нові житлові райони завдяки освоєнню територій старих промзон і реконструкції застарілого житлового фонду.

Анна Лаєвська вважає, що розвиток будівництва у Києві значною мірою залежатиме від прийняття стратегічних механізмів реконструкції застарілих кварталів переважно хрущовського типу, які насамперед повинні враховувати інтереси мешканців, що підлягають відселенню.

За прогнозом експерта компанії «Інтергал-Буд», вартість житла на первинному ринку Києва до кінця 2017 року залишиться стабільною.

«До кінця року можливі незначні коливання середньоринкових цін у межах 2-5%. На житло на первинному ринку зараз є підвищений попит, оскільки вкладення у нерухомість – мало не єдиний спосіб зберегти та примножити свої кошти», – пояснила Лаєвська.

«Зараз найнижчі ціни на квартири у компаній з незначним досвідом реалізованих проектів. Великі ж гравці ринку не знижують ціни на свої квартири», – зауважила вона.

Анна Лаєвська акцентувала увагу на тому, що в умовах дедалі більшої конкуренції у Києві та Київській області є великий ризик появи нових «еліта-центрів»: «Близько 20 компаній, що працюють у Київському регіоні, не мають досвіду реалізованих проектів. Чимало, скажімо так, новачків ринку вже зараз пропонують житло за цінами на 25-30% нижчими за середньоринкові, бо відчувають значні труднощі в боротьбі з більш надійними та затребуваними забудовниками».

«Є низка компаній, які пропонують своє житло за цінами на 5-10% нижчими за собівартість самого будівництва. Саме тому, на мою думку, існує велика ймовірність виникнення нових будівельних афер», – зауважила вона.

На думку Анни Лаєвської, покупцям перш за все варто звертати увагу на репутацію компанії, на портфель реалізованих нею проектів.

«Покупцям варто довіряти тим компаніям, які будують за рахунок власного фінансування, а не за залучені кошти покупців», – наголосила Лаєвська.